LİTYUM İYON PİLLER VE GRAFEN PİLLER
Lityum İyon Piller ve Grafen Piller
Gelişen teknolojiyle, sadece telefon veya televizyon gibi teknolojik cihazlar değil, aynı zamanda arabalarımız, hatta son on yılda evler bile “akıllı” hale geldi. Böylece güç kaynaklarına gittikçe daha fazla bağımlı hale geliyoruz. Enerji kaynakları açısından, lityum iyon piller şu an için lider; ama bu gerçek değişiyor gibi görünüyor.
Graphene
Tüm Grafen Uygulamalarını Burada Bulun: 60 Grafen Kullanımı – 2019’da Graphene’nin (Potansiyel) Uygulamalarına İlişkin En Son Rehber
Diğer akü tiplerinden farklı olarak, lityum iyon batarya en hafif, en yüksek voltaj ve en yüksek enerji yoğunluğuna sahiptir. Ayrıca uzun ömürlü olan tüketici elektroniği için en yaygın güç kaynağı lityum iyon pillerdir.
Bununla birlikte, birçok faydası olmasına rağmen, dezavantajları göz ardı edilemez. Yüksek kapasiteli ve büyük seri-paralel sayılar nedeniyle lityum iyon piller güvenlik, dayanıklılık, homojenlik ve maliyet açısından sorunlara neden olabilir. Ayrıca, zamana göre performansı etkileyen aşırı şarj veya aşırı deşarj edilebilir. Li-ion piller nakliye tehlikeleri içerdiğinden taşınması da başka bir konudur. Peki daha verimli bir alternatif var mı? Grafen piller hakkında konuşalım.
2004’te Manchester Üniversitesi’nden iki profesör ilk kez tek bir atomik grafen tabakasını izole etti. Bu ilerleme ile, grafen üzerine çalışmalar hızlandı ve o zamandan beri dokunmatik ekranlardan arabalara ve uçaklara kadar sayısız alanda kullanıldı. Peki ya güç kaynakları? Samsung’dan bir dava. İlk adım olarak, şirket mevcut li-ion pillerinin kapasitesini yüzde 45 artırmak için “grafen topları” geliştirdi ve oldukça iyi çalıştı. Bu bağlamda, Samsung, normal bir batarya için yaklaşık bir saatte şarj olabilirken, tamamen 12 dakika içinde şarj olabilen yeni grafen tabanlı batarya piyasaya sürdü.